La coltivazione della Cipolla rossa è praticata esclusivamente nel territorio di Acquaviva delle Fonti, secondo tradizione, con semina in settembre e raccolta che inizia i primi di luglio che si protrae a fine di agosto.
La disponibilità di acqua dolce e la qualità dei terreni di questa zona, ricchi di potassio, rendono il territorio di Acquaviva ideale per la coltivazione di una tipologia unica di cipolla rinomata per la sua dolcezza e per la tipica forma appiattita. Nel ricco panorama ortofrutticolo d’Italia, la Cipolla Rossa di Acquaviva è una prelibatezza che si distingue nettamente per il suo aspetto e sapore.
Storia, ricette e curiosità sulla Cipolla di Acquaviva saranno illustrate assieme alle proprietà altamente benefiche e protettive per l’organismo di questa eccellenza pugliese, il tutto nel corso di una passeggiata rigenerante, intervallata dall’assaggio di confetture, sott’oli e derivati gustosi capaci di esaltarne la straordinaria dolcezza.
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The cultivation of the Red Onion is carried out exclusively within the area of Acquaviva delle Fonti, according to tradition, the sowing starts in September and the harvesting begins at the beginning of July and lasts until the end of August
The availability of fresh water and the quality of the soils in this area, rich in potassium, make the territory of Acquaviva an ideal place for the cultivation of a unique type of onion that is famous for its sweetness and its typical flattened shape. In the rich Italian fruit and vegetable scenery, the Red Onion from Acquaviva is a delicacy that clearly stands out for its appearance and flavour. The guided tour to the farm Iannone Anna lets the visitor discover the ancient history of the rural tradition and culminates at the time of the tasting session of this very local delicacy that for a long time was almost forgotten and then has returned to be again the protagonist, thanks to the deep tie and love of the local producers towards a unique land such as that one of the Murge plateau and towards its fruits.
History, recipes and curiosities about the Onion of Acquaviva will be illustrated together with the highly beneficial and protective properties for the body of this Apulian excellence; everything during a regenerating walk, interrupted by the tasting of jams, pickled vegetables and tasty derivatives capable to enhance its extraordinary sweetness.